Si, Acepto
Esta web utiliza cookies para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios. Si continúa navegando consideramos que acepta su uso. Leer más
4 de mayo

La nació en portada. El debat de Catalunya i Espanya a la premsa

Bassas, Antoni
La nació en portada. El debat de Catalunya i Espanya a la premsa
La nació en portada. El debat de Catalunya i Espanya a la premsa

La nació en portada. El debat de Catalunya i Espanya a la premsa

Bassas, Antoni
17,90€
Disponible

És Catalunya una nació? És Espanya plurinacional?Una invitació al debat des d'un periodisme rigorós.El 12 de setembre de 2019, el periodista Antoni Bassas va pronunciar una conferència al Círculo de Bellas Artes de Madrid amb motiu de la festa nacional de Catalu...
[Leer mas...]

Editorial
ISBN13
ISBN10
Tipo
Páginas
Año de Edición
Idioma
EncuadernaciónÉs Catalunya una nació? És Espanya plurinacional?


Una invitació al debat des d'un periodisme rigorós.


El 12 de setembre de 2019, el periodista Antoni Bassas va pronunciar una conferència al Círculo de Bellas Artes de Madrid amb motiu de la festa nacional de Catalunya, que va acabar amb una llarguíssima ovació dels presents i milers de reproduccions posteriors a YouTube. Bassas, una de les veus amb més credibilitat i influència en el panorama informatiu contemporani, hi va presentar una selecció de portades de la premsa de Barcelona i de Madrid dels darrers 40 anys, en un exercici de periodisme comparat que permetia percebre el canvi de tonalitats de la vida social i política a Catalunya i Espanya i que van de l'afirmació nacional catalana a través de l'Estatut d'Autonomia fins al col·lapse de la via estatutària que dona pas a la reclamació del dret a l'autodeterminació, el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i la condemna per sedició dels seus responsables polítics en sentència del Tribunal Suprem el 2019.


Ja fa més de quaranta anys que es va aprovar la Constitució i la reivindicació nacional de Catalunya ha acabat per condicionar decisivament l'actuació de tots els actors de la vida institucional espanyola. I Bassas es pregunta: «Si, com repeteixen els mitjans espanyols, el Procés constitueix el desafiament més gran de la història recent d'Espanya i si Catalunya pot posar Espanya de panxa enlaire, no deu ser que no estem davant d'una comunitat autònoma més? I que la recepta no pot ser policies i jutges, sinó la negociació política i el referèndum pactat, com a Escòcia o al Quebec?».


Antoni Bassas Onieva (Barcelona, 9 de novembre de 1961), llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va debutar davant un micròfon als setze anys a Ràdio Joventut, d'on va saltar a Ràdio Barcelona per treballar a les transmissions de Futbol en català. El gener del 1995 es feu càrrec de la direcció d'El matí de Catalunya Ràdio, on va convertir-se, durant catorze temporades de lideratge ininterromput, en la veu que parlava al país. Al seu darrer dia al capdavant del magazín matinal, el 18 de juliol del 2008, centenars d'oients van omplir els carrers del voltant de l'emissora en una concentració meitat comiat meitat protesta per la decisió política de posar fi a la direcció de Bassas. El 2009 es va traslladar a Washington per ocupar-se de la corresponsalia de TV3 als Estats Units. A la tornada, s'incorporà al diari Ara, del qual n'és soci cofundador. Creacions seves són, també, formats com APM? i Aquest any, cent! Entre altres guardons, ha rebut els premis Òmnium Cultural (1998), Nacional de Periodisme (2001), Nacional de Comunicació (2005), el Josep Pla de narrativa (2018) pel llibre Bon dia, són les vuit! i dos premis Ondas (el 1997 i el 2014). Està casat amb la també periodista Mariona Anglès i té tres fills.